Skattehöjning med 35 öre alltså. Vill vi ha det som i DDR-Sverige igen?

Från och med årsskiftet höjs kommunalskatten i Stockholm med 35 öre. Denna skattehöjning bör varit rätt väntad förutsatt en röd/grön/rosa majoritet. Innan valet aviserade Socialdemokraterna en höjning med 15 öre, Miljöpartiet 50 öre och Vänsterpartiet 60 öre.

Denna skattehöjning på några ören ger ändå ett tillskott på cirka 100 miljoner till Stockholms stadskassa. Gott så. Karin Wanngård, (S), finansborgarråd säger till Sveriges Radio:

Vi behöver fler lärare, höjda lärarlöner. Vi behöver satsa mer på äldreomsorgen och då innebär det en skattehöjning,

Svårt att säga något ont om detta. Visserligen kan man se det på olika sätt, satsning på ett område (exempelvis äldreomsorg), eller att se det som en skattehöjning. Vi håller väl med om att behovsstyrda satsningar är bra, och att 35 öre inte är så mycket. Kritiska röster saknas dock inte. Oppositionen som hade fnissat hela dagen åt tisdagens tabbe från Löfven, satte dock skrattet i halsen. Anna König Jehrlmyr, oppositionsborgarråd (M) säger till SR:

Det är ett stort utgiftskalas man bjuder upp till och det kommer att bli Stockholmarna som står för notan.

Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna:

Kristdemokraterna anser att Stockholm fortsatt ska ha en låg kommunalskatt. Med en ansvarsfull politisk majoritet behövs ingen skattehöjning.

Anar du ett mönster här? Lugn, det kommer mer.

För själva gnället är en märklig historia. När Per Ankersjö, Centerpartiets gruppledare i Stockholms stadshus, nåddes av den 35-öriga höjningen i Stockholm varnar han att detta kommer att slå till på bred front:

Skatten chockhöjs i Stockholm. Konstaterar tyvärr att DDR-Sverige är tillbaka.

Så DDR-Sverige uppstod genom en 35-örig skattehöjning? Vi frågar åt en historiebok.

 

Fler nyheter