Reva var vidrigt då och det är vidrigt nu

Förra året avslöjades det så kallade Reva-projektet. Ett projekt där svensk polis utövade rasprofiliering och helt godtyckligt gick och begärde ID-handlingar av människor som de tror hade utländsk bakgrund i syfte att avslöja människor som här är utan tillstånd, de så kallade papperslösa. Det gjordes i bland annat tunnelbanan.  Hade de inga blev de gripna av polisen.

Projektet fick snabbt kritik. Den dåvarande regeringens egen expert pekade på att det här är ett brott mot Europakonventionen och att det faktiskt inte är tillåtet att utan brottsmisstanke stoppa människor, dessutom det helt bisarra i att ha ID-kontroll inuti landet. Beatrice Ask, dåvarande justitieminister, sa inte så mycket utan hänvisade till att polisens arbetsmetoder tänker hon inte lägga sig i. Den stora oppositionen bestod av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och andra organisationer, bland annat de som utsatts, som ihärdigt kritiserade projektet.

Nu är ett nytt Reva-projekt igång, det så kallade super-Reva där europeiska myndigheter går ihop i syfte att jaga papperslösa och komma åt människosmugglare. Vänsterpartiets EU-parlamentariker, Malin Björk, kallade det ”Reva på steroider”. Det här är något Sverige kommer delta i och där de som en gång var kritiska, förutom Vänsterpartiet, inte har några direkta invändningar.

När den nytillträdda regeringen fick möjlighet att kommentera har de hänvisat till att det inte är ett politiskt beslut utan ett polisiärt sådant. Det fanns med andra ord inte mycket att göra.

Men det är ett politiskt val att delta i en operation, till följd av Europas höga murar, som riskerar att återigen vara rasprofilerande och slänga ut rättslösa människor ur landet. Dessutom när Stefan Löfven i sin regeringsförklaring talade om att Sverige ska verka för fler lagliga vägar till Europa.

Reva under en rödgrön regering är lika skamlig som den var under en borgerlig.

Fler nyheter