Rand Paul har fattat något Republikanerna inte begripit

Rand Paul, son till den libertarianska hjälten och flerfaldiga presidentkandidaten Ron Paul, har insett något som få republikaner i grunden vill kännas vid. Det handlar om partiets oförmåga att attrahera afroamerikaner så väl som latinamerikanska väljare.

Att Republikanerna förlorar dessa grupper är ingenting konstigt. Partiet har sedan 60-talet då Demokraterna gick åt ena hållet och omfamnade medborgerliga rättigheter, medan Republikanerna gick åt det andra hållet och fokuserade på sänkta skatter för att sno den vita arbetarklassen ifrån Demokraterna – inte attraherat de här väljargrupperna.

För Republikanernas del handlar det inte om att vinna den gruppen för det är osannolikt på kort sikt. Vad det däremot handlar om är att minska gapet. I de två senaste presidentvalen har Demokraterna och Barack Obama vunnit afroamerikanska väljare med 95-4 2008 och 96-3 2012. När det gäller latinamerikanska väljare är marginalerna mindre förkrossade men ändock stora, 67- 31 och 71-27. Varför ska då gapet minska? Det är enkelt. Om de någonsin vill vinna ett presidentval igen.

Rand Paul har försökt. Han har, tillsammans med en demokratisk kollega i senaten, föreslagit en förändring i rättssystemet när det gäller kriget mot droger. Där har han insett att det är något som slår mot i synnerhet fattiga, svarta amerikaner och att det är oproportionerligt att låsa in dem 20 år för att de en gång sysslat med droger. Istället vill han göra om straffskalan, göra det lättare för engångskriminella att rösta och få ut de i samhället igen genom jobbträning.

Det är en förändring från andra republikanska politiker, från både 2008 och 2012, som i takt med Obamas framgångar har gått mer åt höger och blivit än mer radikalare och exkluderande i sin retorik mot de här grupperna. Delvis för att deras primärval har byggt alltmer på ideologisk renlärhet och att Republikanerna rent historiskt vid demokratiska segrar, lägger sig långt åt höger.

Dessutom var Rand Paul en av få republikaner att besöka Ferguson efter att en oskyldig och obeväpnad svart man blivit ihjälskjuten av polisen. Han åkte dit för att lyssna och direkt efter händelsen började han med att ifrågasätta militariseringen av polisen som pågått väldigt länge.

I en intervju efteråt med Wolf Blitzer på CNN efteråt sa han att det största misstaget Republikanerna gjort är att vända ryggen till den här gruppen väljare och att det inte är hållbart i längden om de vill ha makten.

Det fanns en tid då det gick att vända de här grupperna ryggen. Den tiden är förbi. Det är något som Rand Paul verkar ha förstått.

Republikanerna borde tacka honom.

Fler nyheter