Polisen kan bara titta på när sexhandeln ökar

I Göteborg finns en gata där alla vet att man kan köpa en kvinnas kropp för några få hundralappar. Här, vid Rosenlund, sker sexhandeln öppet. Så fort mörkret faller cirkulerar bilarna runt kvarteret. Nyligen avslöjade tidningen ETC Göteborg att sexhandeln i Göteborg ökat rejält.

– Det har exploderat och det kommer nya kvinnor varje vecka. De är ungefär 25 just nu från Rumänien och Moldavien. När det blir mer än dubbelt så många så märks det väldigt tydligt. Och de nya tjejerna är unga, de är alltid över 18, men mellan 18 och 25, säger Jonna Boström, från Rosenlundstödet som arbetar med traffickingoffer i gatuprostitution.

Polisen delar Rosenlundstödets bild och är medveten om ökningen av antalet kvinnor som säljer sex. Trots det görs ingenting för att stoppa den olagliga sexhandeln. Förra våren stoppades polisens nämligen traffickinggrupps arbete helt i Göteborg. Resurserna flyttades till arbetet med att få slut på de många skottlossningar som präglat staden.  Det finns ingen färsk kartläggning av sexhandeln i Göteborg, inget vet hur omfattande den faktiskt är.

Sedan en tid tillbaka har skottlossningarna minskat, men det finns idag inga poliser som jobbar heltid med att sätta stopp för sexhandeln i Göteborg. Polisen står handfallna.

– Vi kan göra punktinsatser på ett pass eller en eftermiddag eller så, men på det löser man inga människohandelsärenden, säger Mats Paulsson, som är chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Samtidigt strömmar det in tips om lägenhetsbordeller och prostitution där kontakterna sköts över internet. På polisstationen finns fulla pärmar med tips som ingen utreder.

I somras var vi många som chockades av tidningen GT:s avslöjande att kvinnor säljs som slavar för 2 000 euro på den svarta marknaden i Göteborg. För 2 000 euro, en månadslön, köpte män en kvinna ”på livstid”. Männen fick göra precis vad de ville med kvinnorna, de satt på äganderätten.

– Hon kan ta hand om dina barn, städa och ja, vad du gör med henne är din sak, är säljargumentet, berättar en av de göteborgare som har fått erbjudandet, för GT.

Även detta känner polisen till och kallar det för vad det är, slavhandel. Men de kan inte göra något för att stoppa slavhandeln, eftersom polismyndigheten ”omdisponerat sina resurser”. Den personalstyrka inom polismyndigheten som har motarbetat människohandel har tvingats att pausa hela sin verksamhet på obestämd tid. Men resurser till att jaga papperslösa flyktingar finns det, just nu pågår det så kallade super-Reva där europeiska myndigheter går ihop i syfte att jaga papperslösa och komma åt människosmugglare.
Fallet är solklart. När polisen ligger lågt har hallickar självklart uppmärksammat att det finns utrymme att expandera i Göteborg och gör det snabbt. Fler och fler kvinnor utnyttjas och staden tittar bara på.

Det har varit alldeles för tyst efter ETC:s avslöjande om den växande sexhandeln i Göteborg.
När samhället gång på gång sviker alla dessa kvinnor som hänsynslöst utnyttjas är det vår förbannade skyldighet att rasa, högt och kraftigt.

 

Fler nyheter