Palestina har plötsligt hamnat på agendan igen

En stat blir inte riktigt en stat förrän tillräckligt många andra stater erkänner den. Och bland västländerna är det inte många som har erkänt Palestina, och de flesta andra gör det mer av geopolitiska skäl än av genuin omsorg för det palestinska folket.

Men det verkar onekligen som att många länder har väntat på att någon ska gå först. I regeringsförklaringen härom veckan stod det klart att Sverige tycks bli just det landet genom att erkänna Palestina under mandatperioden. Exakt när det sker framgick inte, och det kan man ha synpunkter på, men det fick bollen i rullning.

Det dröjde inte många dagar innan det brittiska parlamentet tog upp frågan för diskussion. När Sverige redan var igång blev det mindre kontroversiellt för Storbritannien. Det slutade med en gedigen majoritet för att erkänna Palestina, men det är den brittiska regeringen – inte parlamentet – som bestämmer. Men även den symboliska handlingen är viktig. Att premiärministern David Cameron la ner sin röst är också en viktig symbolhandling – han ser vart det barkar och vill inte att historien ska komma ihåg honom som en av de som röstade mot.

Nu visar det sig att även Spanien ger sig in på samma bana. Och Frankrike är berett att erkänna Palestina om inte den här förhandlingsrundan med Israel ger något. ”Vi vill inte ha något symboliskt, utan något som skapar förutsättningar för fred”, säger utrikesministern till Jerusalem Post.

Finlands förra president Tarja Halonen slog i förra veckan fast att även vår granne i öst borde erkänna Palestina, vilket inte togs emot väl i den finska regeringen. Både presidenten och premiärministern sa nej. Men plötsligt var frågan på agendan.

Man kan lätt tro att världen är splittrad i sitt erkännande av Palestina, men den här kartan från Wikipediaartikeln på ämnet visar att det snarare är Västeuropa och Nordamerika som är de vita fläckarna på kartan.

Palestine_recognition_only

Det är tidsfråga innan allt är grönt.

 

 

 

Nota bene: Faktum är att det är Island som ska ha credden för att ha tagit frågan till Europa – Island erkände Palestina redan 2011.

Fler nyheter