Myterna om Ebola – de är många, dumma och väldigt farliga

Ebola är livsfarligt och det förtjänar att tas på största allvar. Därför är det viktigare än någonsin att ta hotet för vad det är, inte skrämmas eller hitta på saker man eventuellt läst någonstans som inte stämmer med verkligheten. Att sprida myter, med andra ord.

Dessvärre finns det gott om myter som spridits, och som måste spräckas. Både BBC och Huffington Post och har gjort en genomgång där de avslöjat myt efter myt.

Till att börja med, Ebola sprids inte luftvägen eller via vatten, eller om man bara råkar springa på någon annan. Det sprid när en icke smittad person kommer i kontakt med en smittad. Då sprids viruset via blodet, urinen eller svett. Dessa behöver i sin tur komma i kontakt med den icke smittade personens med exempelvis ögon eller mun.

Invandrarbarn utanför amerikanska gränsen bär inte på Ebola och kommer föra in det till USA, som en republikan från Indiana påstod. Detta avfärdades snabbt av en amerikansk myndighet.

En än större myt som spridits är att internationella läkare smittade västra Afrika med Ebola. Det stämmer heller inte att exempelvis föra Ebola-smittade till USA riskerar amerikaners liv. I sig vittnar det om en okunskap kring viruset och en av anledningarna till att det brutit ut i delar Afrika är den undermåliga sjukvården.

Fenomenet är heller inte nytt även om det här är den största spridningen rent historiskt. Viruset påträffades först på människor i demokratiska republiken Kongo 1976.

Förslaget att förbjuda människor från Afrika att resa till USA för att minska smittrisken, som är populärt hos framför allt amerikanska politiker, fungerar inte. Det är ren populism och för det finns det en rad exempel på. Dessutom något hälsoexperter hånade en republikansk kongressman för att han föreslog det.

Slutligen skyddar inte vanlig antibiotika mot Ebola eller huskurer i form av lök.

Som ni ser finns det gott om myter. Sådana här massiva incidenter leder alltid till att myter ses som sanningar, framför allt i en mer digitaliserad värld. Förmodligen kommer fler spridas under tidens gång. Det är då det är viktigt att ta ett steg tillbaka och fundera om det verkligen stämmer genom att förslagsvis inrikta sig på vad de som kan något om själva viruset har att säga.

Myter skadar rapporteringen av det här dödliga viruset.

Var källkritiska, för allt i världen.

Fler nyheter