Moderaterna vill använda KU till sin egen småaktighet

Idag har Moderaterna anmält finansminister Magdalena Andersson (S) till konstitutionsutskottet (KU). Skälet är att de inte håller med om hennes beskrivning av svensk ekonomi. Hon har bland annat sagt att ladan är tom där hon syftar på att det finns få möjligheter till investeringar.

Moderaterna tycker inte att Magdalena Andersson är opartisk och svartmålar svensk ekonomi. De vill använda konstitutionsutskottet vars roll i vår demokrati är väldigt viktig och där det just ingår att ställa statsråd till svars.

När den tidigare finansministern, Anders Borg (M), under almedalsveckan var tvungen att sänka prognosen för den ekonomiska tillväxten gnällde ingen moderat. Inte ett ord om smutskastning fast han sa att ekonomin gick sämre än väntat. Eller att ofinansierade skattesänkningar lett till ett gigantiskt underskott. Det var inte heller något Socialdemokraterna KU-anmälde Borg för när det begav sig.

Det finns goda skäl för det. KU ska granska makthavare. Inte syssla med anmälningar mot statsråd där ett oppositionsparti blir lite ledsen över något motståndarna sagt.

En sådan debatt tas företrädelsevis i riksdagen vilket Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Thomas Eneroth, också är inne på.

Det enda Moderaternas anmälning gör är att dra ett löjes skimmer över hela KU samtidigt som de flesta, däribland allianskollegor, kallar deras tilltag för trams.

KU har en central roll i vår demokrati. I rollen ingår det dock inte att stötta Moderaterna när en meningsmotståndare säger något de inte håller med om.

 

Fler nyheter