Men vad är det här för skitjournalistik?

Nyligen satt kulturminister Alice Bah Kunhke (MP) hos Sveriges Radio för att diskutera sina sakområden: demokrati och kultur. Den här frågan dök upp i den drygt tio minuter långa intervjun:

SVT klippte nyligen i Pippi Långstrump för att få bort tal om negerkungar, vad tycker du om det?

Rubriken blev sedan ”Alice Bah Kuhnke ville inte svara”. Nej, tro fan det.

Vi tar det en gång för alla: så länge staten inte redigerar andras egna verk så är det lugnt. Nu är det de som har rättigheter till verken som själva bestämmer vilka delar av sina filmer de tänker visa. Det är alltså inte fråga om censur, som många skrikit i högan sky om.

Pippi Långstrump är en barnfilm, då är det väl lämpligt att den inte innehåller rasistiskt språkbruk så alla barn kan ta del av Pippi. Annars blir det mest för vita barn, och det vore ju tråkigt.

Att förändra vad man visar görs hela tiden, för det mesta blir det inga rabalder eftersom det inte specifikt rasistiska saker som klipps bort. Det är just rasismen högljudda människor tycks benägna att försvara, och nytta journalister gillar att rapportera om.

Varför man däremot väljer att ta det med kulturministern, som till råga på allt är rasifierad, är bortom all rimlig anständighet. När rasistiska stereotyper klipptes bort ur Kalle Ankas jul härom året blev det också rabalder – pickanninydockan var tydligen superviktig att ha kvar. I samma veva visade det sig att Disney inte längre visade den judiska gubben med den gigantiska näsan heller. En enkel sökning visar att Sveriges Radio klokt nog aldrig tog upp frågan med dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Grilla för all del kulturministern, granska henne och gör det ordentligt. Men ägna er inte åt trams.


Vill förresten passa på att flika in den här intervjun med Astrid Lindgren från 1970:

Om du idag skulle skriva om Pippi Långstrump, skulle det då bli annorlunda?

– Ja, jag skulle ha tagit bort en massa idiotier. (…) Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung! En vit kille som kommer till Söderhavet och sätter på sig en bambukjol och genast blir till negerkung…

Fler nyheter