Medierna saknar helt beredskap och resurser för ubåtsjakt

Det har enligt uppgift pågått ubåtsjakt i Stockholms skärgård de senaste dagarna. Notera ”enligt uppgift”, för medieuppgifterna har varit många. Det har diskuterats vitt och brett om Försvarsmakten klarar av sitt uppdrag. Frågan är om medierna klarar det. Allt har liksom smält ihop, men här är ett försök att reda ut vad som faktiskt hänt.

Försvarsmakten publicerade den här bilden, och berättade kort och gott att det var något de undersökte. Eftersom de inte hade så mycket konkret information att bjuda på var det bara att börja spekulera ihop saker.

ubaat

Bilden hamnade på löpsedlar och i kvällspressen. Varför inte liksom? Tack vare SVT blev den vita fläcken på bilden ovan plötsligt en ubåt av modellen Triton-NN, som ser ut såhär:

triton-jpg

Det spekulerades i att det kan vara en miniubåt som används av ryska elitförband, som enligt DN hellre spränger ubåten och sig själva än att låta sig tillfångatas. DN tog sig också friheten att rapportera fullständiga spekulationer om vilka agenter som kan ha mött de ryska elitsoldaterna som kan ha kommit upp ur ubåten.

(En annan misstänkt ubåtsbild har också cirkulerat, och den visade sig faktiskt föreställa en ubåt när DN undersökte saken. Från eventföretaget Upplevelsepresent.)

Ubåten av modellen Triton NN, som tydligen skulle landsätta elitsoldater, kan ha kommit från ett ”moderskepp”, en ombyggd oljetanker längre ut till havs. Sydsvenskan var snabba med att dessutom peka ut en specifik oljetanker som låg och skvalpade ute på internationellt vatten. Och visst, det kan vara ett moderskepp. Det kan också vara en vanlig oljetanker som ligger och väntar för att slippa betala hamnavgift längre än nödvändigt.

Och sedan har vi ”den vadande mannen” som, klädd i svart, enligt Dagens Industri, siktats vid Sandhamn. DN publicerade bilder och krämade på med lite spekulationer.

Skärmavbild 2014-10-21 kl. 10.34.06
Ur DN:s artikel

Ingen kunde säga säkert vem den mystiske mannen var, men han kan ha varit en av de ryska elitsoldaterna från ubåten som kommit upp för att träffa agenter på land. Medierna letade hejvilt efter honom. Efter ett tag kunde TV4 rapportera att det rörde sig om pensionären Ove som var ute och fiskade öring. Man anade viss skadeglädje från TV4 när de avslöjade fadäsen – trots att de varit med på spekulationståget precis lika mycket som alla andra.

Och så har vi Niklas Svensson på Expressen, som under större delen av gårdagen sände direkt från en helikopter ute i skärgården. Hade han något att rapportera under sin flygtur? Inte direkt. Men det blev mycket Niklas Svensson. Och branschtidningen Dagens Media kunde sedan sätta rubriken ”Försvarsmakten hakar på Niklas Svenssons ubåtsjakt”.

niklassvensson

Expressen krönte sedan sin rapportering med att berätta om ”tungt beväpnad militär” som var på väg ut. Bildsättningen föreställde en stridsbåt, som enligt DN:s redaktionschef i själva verket leasats av DN för att jaga ubåt där Expressens flygstyrkor inte klarar jobbet.

Såhär har det sett ut i tre dagar nu. Rykten och kontrarykten, och Aftonbladet som uppmanat allmänheten att åka ut i fritidsbåtar för att ”hjälpa flottans raska gossar (och töser)”. Somliga inom pressen har dessutom varit missnöjda över att Försvarsmakten gett dem felaktig information. Guess what, desinformation är en central del av försvarsverksamhet. Man kan inte berätta allt man gör för medier. Särskilt inte när de uppmanar allmänheten att delta.

Så, frågan är om det finns någon ubåt. Det kanske det gör. Marinen kanske jagar den för fullt. De kanske till och med är fullt kapabla att fånga eller sänka ubåten, men inser vilken enorm diplomatisk och säkerhetspolitisk kris det vore att plocka upp en ubåt full med döda ryssar. Då är det kanske klokare att bara fösa ut den ur landet och förneka alltihop, med risk för att framstå som inkompetent i pressen. Men det här är, precis som all medierapportering såhär långt, en fråga om ren spekulation.

Det är många nu som diskuterar om Försvarsmakten har tillräckliga anslag, inklusive Aftonbladet som toppar med det. Det är en viktig diskussion, men en minst lika viktig diskussion är frågan om våra medier har tillräckliga resurser att göra sitt jobb. De har resurser att flyga helikopter, hyra båtar och rapportera vartenda rykte som florerar på Twitter. Men de tycks helt sakna resurserna för att göra någon sansad rapportering.

Fler nyheter