Förändringar på börsen? Nu får ni ta och lugna ned er

Ger media börsen alldeles för mycket utrymme? Tja, kanske. När någon nyhetssajt skriver ”BÖRSEN SJUNKER”, hur reagerar ni då? Tanken som kommer rusande kanske säger ”snart kommer vi att leva i tuffa tider”. En sjunkande börs är något media snappar upp, och låter oss tro att det ger förödande konsekvenser för den privata ekonomin.

Men gör det verkligen det? Ta USA som exempel, om börsen faller så drabbar det bara hälften av USA:s medborgare, och de mest förmögna drabbas av den största effekten.

Det fungerar likadant åt andra hållet, en ökning på börsen ger större effekt på de rika. Varför är det så? En förklaring är att de har mer pengar som dräller omkring vilket gör att de kan investera i saker. USA har den största ekonomiska ojämlikheten på 100 år, kan man säga att bara de rika gynnas av stigande börs? Kanske det.

Nej, så kan man förstås inte tänka, vi är ju inte USA, tänker ni. Men att ekonomin tillfälligt bromsar upp är ingen större katastrof, men har påföljande högt medialt tonläge.  Så nästa gång du läser BÖRSEN SJUNKER så kan du alltså ta det lugnt vid frukosten.

Och du har troligtvis glömt bort det innan lunch.

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter