Ebola stoppar inte politiker från att unyttja katastrofen

Ebola är ett hemskt virus som fram tills idag skördat flera tusen dödsoffer. Det hindrar inte att politiker i USA ser en chans att utnyttja viruset i politiska syften. De finns och de är många. Kongressvalet närmar sig som bekant och med det kommer desperation som i sin tur visar att en del saknar all form av anständighet.

Låt oss ta några exempel. Scott Brown, Republikanernas senatorkandidat i New Hampshire. Han har påstått att Ebola-smittade springer runt på den amerikanska gränsen för att Demokraterna inte lyckats skydda landet, och att Brown minsann röstade för att säkra gränserna medan hans motståndare inte gjorde det.

En annan är Thom Hills, senatorkandidat för Republikanerna i North Carolina, som påstår att hans motståndare svikit folket och det är tack vare hennes politik människor vistas vid gränserna och när som helst kan ta sig genom landet. Ungefär det Scott Brown var inne på.

Slate har en gedigen lista om diverse angreppspunkter, framför allt Republikanerna försök med för att utnyttja Ebola. Men även Demokraterna har försökt genom att exempelvis koppla nedskärningar och skattesänkningar till Ebola som i sin tur påverkar hur landet kan hantera viruset, vilket får ses som kanske den mest rimliga invändningen hittills.

Andra exempel handlar om att förbjuda en del passagerare från, framför allt, Afrika att resa in i landet vilket går att hitta hos både republikaner och demokrater. Den populismen riskerar dessutom att göra Ebola-krisen värre, skriver The New Republic.

Men som framgår av exemplen är det här viruset julafton för dem som drivs av att stänga gränser, och hålla borta människor från landet.

Ebola må vara vidrigt men undra om inte en del politikers sätt att utnyttja katastrofen är snäppet värre.

 

 

Fler nyheter