Bill Mahers islamofobiska smörja

Bill Maher är en liberal komiker och sedan ett par år tillbaka programledare för sitt eget talshowprogram, Real time with Bill Maher på TV-nätverket HBO. Han har gjort sig känd för att vara väldigt liberal och progressiv och har en god relation med många amerikanska politiker. I sitt program bjuder han in gäster, gärna gäster som står långt ifrån han själv men även de som sympatiserar med hans åsikter. Han är en övertygad ateist och tvekar inte att göra sig rolig över hur kristna tolkar bibeln och sådana saker, och ger sig med fördel på Republikanerna på ett roligt sätt.

Men Maher är samtidigt någon med, tyvärr, islamofobiska inslag i hans hat mot religionen islam. Det har han haft länge. Däremot blev det mer uppenbart när han i ett program förra veckan där bland andra skådespelaren och liberalen Ben Affleck var gäst, skulle ge sig på religionen. Som parhäst hade han författaren Sam Harris. Maher slänger slentrianmässigt ur sig hur islam är den enda religionen som innehåller diverse hemskheter. Vidare menade han att liberaler i USA är bra på att ge sig på kristna med unkna åsikter men vägrar i regel göra detsamma med muslimer med rädsla för att bli kallade rasister.

Ben Affleck reagerade på det här vilket ledde till en hätsk diskussion, Han kallade Maher och Harris åsikter för att måla en stereotyp bild av islam och muslimer, samtidigt som den påminde om hur man talade om svarta förr i världen.

Bill Mahers ingång till islam påminner om det vi ofta får höra i Sverige, både om islam men invandrare generellt, och att man inte får prata om det med rädsla för att bli kallad rasist. Ett slags tabu, med andra ord. I grunden handlar det här dock om något annat, det handlar om att Maher i det här fallet vill ostört attackera islam och muslimer på ett stereotypt och ibland rentav rasistiskt sätt.

För man kan kritisera det extrema barbari IS står för i Irak eller andra hemskheter i religionens namn som varje muslimsk organisation i USA fördömt och äcklats av, eller citera valfritt stycke i koranen och bibeln och reagera. Detta utan att, som Maher gör, tala i generella termer och tala om att det är så här religionen och muslimer är. Dessutom hade han fel i sak flera gånger. De flesta av oss klarar fortsatt av det alldeles utmärkt.

Bill Maher gör det inte, för att han vill inte göra det. Han bär på sådana här fördomar.

Nu är det upp till fler att göra som Ben Affleck.

Att säga ifrån.


 

Chris Hayes på MSNBC om Bill Mahers inställning till Islam, och problemet med att flera icke muslimer ska tala om vad muslimer tror på.

Fler nyheter