6 skäl varför The Onion faktiskt är ”America’s finest news source”

The Onion är något som ovanligt som en tung prestigefylld tidning som specialiserat sig på fejkade nyheter. Även om vem som helst kan producera nyhetsartiklar som inte stämmer är det en konstform att göra det väl – och ännu svårare att få det att säga något verkligt om samhället.

Men The Onion lyckas.

 

1. De tar fajten mot medias och världssamfundets västcentrering

Skärmavbild 2014-10-11 kl. 13.34.14

Det här är intressant, för i det här läget var The Onion långt före de allra flesta västmedier att rapportera om ebolakrisen. Men det inte är bara stilfull kritik mot världssamfundets prioriteringar, det är också mediekritik. Några spridda artiklar här om var om vad FN kallat ”en kris utan motstycke i modern tid” – fram tills européer eller en amerikan smittas. Då blir det ett jävla liv.

 

2. De uppmärksammar sexistiskt nyspråk

Skärmavbild 2014-10-11 kl. 13.38.23

Att kvinnor får sparken när de blir gravida är ett problem som är stort nog i Sverige, men i USA, där den lagstadgade föräldraförsäkringen ofta är obefintlig, är det än värre. Och det är ett problem – ett kontroversiellt sådant – att kvinnor får sparken när de blir gravida. Ändå är det inte en het politisk fråga i USA.

The Onion lyckas inte bara belysa det fullständigt absurda i en sådan ordning, utan också lyfta upp företags tendens att sätta ett nytt fancy namn på ett vedervärdigt fenomen för att undslippa kritik.

 

3. De kan politik

Skärmavbild 2014-10-11 kl. 14.01.03

Att svensk politisk satir inte fungerar särskilt väl bygger ofta på att TV gör satsningar sisådär vart fjärde år, och då dammar av samma gamla komiker som alltid annars – men nu ska de skämta om politik istället. Att The Onion lyckas med konstgrepp som att både kritisera att kongressen lamslagit sig själv och att presidenter väldigt lättvindigt tar till vapen, kräver lite mer. Amerikansk politisk satir sköts ofta av genuint politiskt insatta, som råkar vara roliga, snarare än det motsatta.

 

4. De spelar på sina motståndares fördomar

Skärmavbild 2014-10-11 kl. 13.45.58

Planned Parenthood, en organisation som ägnar sig åt utbildning och reproduktiv hälsa, skulle enligt The Onion öppna en ny gigantisk abortgalleria där kvinnor kan sörpla i sig latte och gå på bio mellan sina aborter. Varför är det här roligt? För att den religiösa högern i USA ofta tror att abort är något som används som ett preventivmedel – och helt lättvindigt.

Artikeln är bara en minimal överdrift av hur reaktionära krafter ser på organisationer som Planned Parenthood. Hur minimal? Tillräckligt liten för att i alla fall en ledamot av den amerikanska kongressen gick på artikeln. Trots att varenda normalt funtad människa begriper att det är fejk.

”Our hope is for this facility to become a regular destination where a woman in her second trimester can whoop it up at karaoke and then kick back while we vacuum out the contents of her uterus”, ska Planned Parenthoods ordförande ha sagt.

 

5. De bygger satir på satir

peoplesdaily

När The Onion utropade Nordkoreas diktator Kim Jong Un till ”Sexiest man alive” 2012 hakade kinesisk statskontrollerad media på tåget, vilket fick the Onion att  uppmärksamma

our friends at the People’s Daily in China, a proud Communist subsidiary of The Onion, Inc. Exemplary reportage, comrades.

För att inte tala om när Iranska regimtrogna nyhetsbyrån Fars (sic!) rapporterade om en Gallupundersökning som visade att vita amerikaner på landsbygden föredrog Ahmadinejad framför Obama.  Källan var även den här gången The Onion.

 

6. De övergalnar sina mest galna motståndare

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-faCh8BUEts]

Fullblodsdåren Glenn Beck från Fox News kritiserade The Onion för deras satir om den kristna högern. De svarade på ett sätt som gjorde budskapet tydligt: det är ingen idé att tjafsa med en satirtidning.

 

Fler nyheter