Vi borde offra en del av Östersjön för solkraftverk. Eller varför inte hela…?

Kommer ni ihåg kärnkraftsolyckan i Fukushima år 2011? Olyckan gjorde att Japans kärnkraftsindustri lamslogs och blev så pass kritiserad (med all rätta) att Japanska regeringen letade efter alternativ till kärnkraft som försörjt  en tredjedel av landets elektricitet. Det ledde till att  regeringen erbjöd subventioner för förnybar energi. Resultatet: en solkraftverks-byggboom.

Bekymret har varit att det inte finns mycket landyta att placera dessa på – däremot finns det mycket vatten.  Liknande typer av solsystem som man lägger på hustaken läggs nu på flytande plattformar av återanvändningsbart material. De genererar mer el än markbundna solsystem eftersom vattnet kyler ned panelerna vilket gör dem mer effektiva.

Initialt kommer två dammar att beläggas med solkraftverk med 11 000 moduler vilka kommer att generera 2,9MW elektricitet, detta komma att räcka till att försörja 920 stycken hem. Planen är sedan att i mars 2015 utveckla och kunna producera 60MW elektricitet.

Påverkar detta växt och djurliv, tänker ni. Ja, en konsekvens är att det hämmar avdunstningen av vatten samt utvecklingen av alger – vilket beskrivs som positivt. Något annat framgår dock inte. Men förhåll er skeptiska för all del.

Förnybara energikällor är bra. Och under varma somrar brukar Östersjön få problem med algblomning. Ska vi täcka sjön? Ni kan väl fundera på det i alla fall.

 

 

Fler nyheter