Vänsterns desperata behov efter en kandidat till vänster om Hillary Clinton

I det amerikanska presidentvalet 2016 finns det en given kandidat. Hon heter förstås Hillary Clinton och har hunnit vara både presidentfru, senator, presidentkandidat och nu senast utrikesminister .Själv har hon ännu inte meddelat om hon ställer upp. Det har inte stoppat spekulationerna och att etablerade demokrater i senaten redan nu öppet gått ut och stöttar henne. Spekulationerna har givetvis inte blivit mindre av att hon nyligen släppt en bok och att hon mer och mer vistas i det offentliga rummet.

Men alla är inte lika glada. De mer progressiva delarna inom Demokraterna tycker Clinton är för höger och vill ha en utmanare till vänster om henne.  Deras önskan blev än mer tydlig när Clinton på en fråga om ekonomisk ojämlikhet som blir allt viktigare för amerikansk vänster, sa att hon och hennes familj var ”urfattig” när de lämnade Vita Huset.  Det här visade, tyckte många av dem, en verklighetsfrånvänd inställning till frågan. De tycker dessutom hon har för täta kontakter med den finansiella sektorn. Dessutom har andra uttryckt hur svårt de har att förlåta henne för hennes stöd för Irakkriget när hon var i senaten.

Deras dröm är och har varit Elisabeth Warren, senator från Massachusetts, som är en av de progressiva hjältarna. Hon har just riktat in sig mot att slå mot Wall Street. Problemet är att hon avfärdat en kandidatur och sig bakom Hillary Clinton. Andra det pratats om är Martin O`Malley, guvernör från Maryland som själv överväger en kandidatur och genomfört en rad progressiva reformer i delstaten. 

Nu ”hotar” dessutom en del progressiva krafter att om inte Clinton försöker attrahera de progressiva kommer det skada hennes chanser 2016. Det återstår att se hur det blir med den saken.

Men den som vill bli demokratisk presidentkandidat behöver oftast på något sätt charma vänstern inom det demokratiska partiet. 

Fler nyheter