Vad har Republikanerna för problem med kvinnor?

Senaste gången Republikanerna vann en majoritet av kvinnors röster kvinnor i ett presidentval var 1988 då republikanen George H W Bush besegrade demokraten Michael Dukakis. Han gjorde det med minsta möjliga marginal, 50 procent mot 49. Det har sedan dess varit en grupp Demokraterna vunnit med i de flesta fall bred marginal.

I sig är det inget problem. Demokraterna förlorar exempelvis allt som oftast männen men lyckas ändå bli valda. Problemet är den stora marginalen. Både i 2008 och 2012 års presidentval förlorade de kvinnor med över tio procentenheter. En slutsats partiet själva drog efter det senaste valet 2012 var att de inte lyckats attrahera tillräckligt många kvinnor, migranter och HBTQ-personer.

En av anledningarna till analysen var att Mitt Romney, Republikanernas presidentkandidat, i valrörelsen talade om ”self deportation”, det vill säga att de som kommer hit skulle på egen hand ta sig ur landet om de var här utan tillstånd. Han kunde inte heller svara på om han stöttade ”Lilly Ledbetter Pay Fair Act” som president Obama 2009 gjorde till lag. Lagen handlade, kort och gott, om lika lön för lika arbete och var hårdare mot lönediskriminering.

Partiet hade dessutom problem med kandidater i senatorrace som uttryckte sig smaklöst kring våldtäkt och rätten till abort.  En av dem var Todd Akin, senatorkandidat i Missouri som talade om att det fanns olika typer av våldtäkter, en legitim sådan och andra icke legitima.Det var en delstat Republikanerna hoppades att vinna tillbaka ett senatorsäte då den i grunden är i en röd delstat. Istället, mycket på grund av Akins kommentar, förlorade de den klart mot demokraten Claire McCaskill.

Det här var Republikanernas valrörelse 2012 och det här är bara några exempel. Som Nancy L Cohen skrev på The Guardian kort efter valet:

A clear victor has emerged in the Republican war on women. Women.

Dessvärre började inte Republikanerna, som man kan tro, att rannsaka sig själva och bland annat attrahera kvinnliga väljare. De valde att gå åt andra hållet.

Tidigare i veckan blockerade de ett förslag från Demokraterna som skulle garanterat lika lön för lika arbete och om löneskillnader skulle uppstå var det upp till arbetsgivaren att bevisa att det var jobbrelaterat, inte könsrelaterat. Det var tredje gången de gjorde det.

Om Republikanerna vill attrahera fler kvinnor gör de nog bäst i att börja ta sin egen valanalys på allvar.

Fler nyheter