”The rent is too damn high”- partiet är tillbaka

I amerikansk politik hör man ofta mest om de två största partierna, Republikanerna och Demokraterna. Desto mindre hör man om alla de andra som Libertarianska partet, socialistpartiet och de gröna partiet eller för den delen det lokala partiet ”The rent is too damn high”. Det är förståeligt. I grunden handlar allting om de två största partierna men det gör ju inte alla andra ointressanta.

Ett parti få hört talas om är just ”The rent is too damn high”-partiet. I svensk översättning, ”hyran är alldeles för hög”. Det är ett parti som i huvudsak håller till i New York och grundades av Jimmy McMillian. De ställde upp guvernörsvalet 2005 och 2010. 2005 fick de 4000 röstar medan de 2010 fick 40 000 röster. En klar förbättring alltså. 

Som de flesta säkert listat ut är deras huvudfråga att hyran är alldeles för hög och då i synnerhet i New York och även att fattigdomen ska elimineras. Detta ska göras genom ett stimulanspaket för New York. Det finns goda skäl till partiets existens. Hyran är nämligen alldeles för hög och i synnerhet i New York, där den är tre gånger så hög än det nationella genomsnittet och har dessutom ökat med tio procent det senaste årtiondet. Som en delvis följd av det har hemlösheten ökat i staden medan den nationellt har minskat.

Nu är Jimmy McMillian och hans parti tillbaka igen. Återigen ställer de upp i guvernörsvalet i november.  McMillian är deras självklara kandidat.   Skälet till att de ställer upp är glasklart:

The reason the rent is too damn high is because we have the most expensive government in the entire nation and pay the most taxes

Och så länge hyran är så förbaskat hög kan vi nog lita på att Jimmy McMillian och hans parti ställer upp.

Fler nyheter