SD skulle gynnas av ett nyval

Stefan Löfven är för närvarande i full gång med att bilda regering med Miljöpartiet och sedan tillsammans med dem och Vänsterpartiet enas om en budget de kan lägga fram i riksdagen senare i höst. Alliansen har sagt att de lägger fram sitt gemensamma budgetförslag som vanligt. Samtidigt säger Sverigedemokraterna som efter valet i söndags förstärkt sin vågmästarroll, att de kan komma att rösta för den budget som är ”minst skadlig för Sverige”.

Om de röstar för alliansens budget, vilket får anses osannolikt då den innehåller satsningar på integrationen men som är en möjlighet, har vi en regeringskris eftersom vi skulle haft en rödgrön regering som fått en borgerlig budget  innan jul och förmodligen nyval att vänta. Om de däremot röstar för den rödgröna budgeten eller lägger ner sina röster är faran avvägd.

Samtidigt har alliansen sagt att de vill isolera SD men lägger ändå fram sin budget som kan tvinga fram ett nyval och cementerar därmed blockpolitiken, vars existens ger SD makt per automatik.

Det är ändock ett taktiskt spel från SD:s sida som hur det än slutar, riskerar att gynna dem. En rödgrön budget kommer med stor sannolikhet innehålla skattehöjningar som SD är emot, då de röstat för i princip alla skattesänkningar alliansen föreslog i regeringsställning och en rad andra saker. Med andra ord är det helt öppet vilket alternativ, om något, de väljer att stödja.

För ett parti som hela tiden ser sig själva som ”de andra” och den enda oppositionen (trots att de varit ett lojalt stödparti i fyra år) är det här ett drömläge. De kan i ett nyvalsläge sprida bilden om hur övriga partier som vägrade samarbeta med dem, lockade fram ett nyval.

Senare i höst vet vi hur det blir.

Till dess få vi andra leva i ovisshet med risk för både ett nyval och ett ännu starkare rasistparti.

Fler nyheter