Polisens aningslösa twittrande skuldbelägger våldtäktsoffer

Jaha, då var vi här igen då. Tjejer ska ta det lugnt med spriten så de inte blir våldtagna. En inte helt ovanlig åsikt, som i sin okunniga välmening skuldbelägger offret. Det finns många som säger så, och skriver så.

Att Södermalmspolisen skriver så på twitter är däremot fullständigt obegripligt, de har aldrig någonsin skrivit så om offer för andra brott.

Det finns goda skäl att inte dricka så mycket, men att lägga upp det som ett skydd mot våldtäkt är under all kritik.

Om Södermalmspolisen menar allvar med sitt ”tips” kan de väl i en twitterrant rekommendera tjejer och kvinnor att avstå även från utmanande klädsel, vistas på allmän plats, vistas hemma, vara i förhållanden – eller ens träffa män.

Det vore idiotiskt, men det är dessvärre vad som måste göras om man inte vill riskera att bli våldtagen.

Det eller att vi tillsammans, som samhälle – och där har ordningsmakten en grannlaga uppgift – en gång för alla enas om att gärningsmännen är ansvariga för brotten och ingen annan. Så vi kan synliggöra de strukturer som skapar våldtäkter, så vi kan förändra dem. Så halva befolkningen slipper oroa sig för sexuella övergrepp.

Södermalmspolisen bedyrar att avsikten aldrig var att skuldbelägga offret, och det finns ingen anledning att misstro det påståendet. Men det Södermalmspolisen gör är att bidra till att upprätthålla en våldtäktskultur, och det är just den aningslösa välviljan som är den drivande kraften, inte någon överlagd illvilja.

Förhoppningsvis har polisen lärt sig det nu.

Fler nyheter