Ny partiledare för flera borgerliga partier kan ändra inställningen till SD

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa kort efter valet som gjort partiet till det tredje största partiet och som befäst deras vågmästarroll, att han hoppades ett partiledarbyte i Moderaterna skulle ändra partiets syn på SD och även lägga om politiken. Han påtalade också att han känt av att det bubblats lite inom Moderaterna för deras öppenhet i migrationspolitiken. Samtidigt sa de borgerliga partierna inför valet, oavsett valutgång, att de tänker isolera SD och inte ge partiet en vågmästarroll.

Det finns dock all anledning att, för en gångs skull, ta Åkesson på allvar. I valet i söndags tog Sverigedemokraterna flest väljare från Moderaterna. Dessutom är moderata kommuner de kommuner som tar emot minst antal flyktingar och det finns ett missnöje hos partiet för deras stenhårda avståndstagande till SD och öppna politik på området. Bo Frank, partiets toppnamn i Växjö, har exempelvis många gånger varit ute och vevat kring flyktingpolitiken och hur vi i Sverige nog borde ta emot färre invandrare. Ett annat klassiskt exempel är skånska Vellinge, ett moderatfäste, som i princip för en sverigedemokratisk migrationspolitisk.

I slutändan är deras tapp till Sverigedemokraterna något Moderaterna kommer tvingas diskutera. Det riskerar också att påverka valet av en ny partiledare och kan i värsta fall leda till en omprövning när det gäller partiets inställning till SD. Men där är vi inte ännu. Fram tills i vår är Moderaterna marginaliserade och fullt upptagna med att hitta en efterträdare till Fredrik Reinfeldt.

Men Moderaternas byte av partiledare och hur det kan påverka inställningen till att isolera SD är inte det enda som det finns anledning att oroa sig för. Två andra partiledare, Jan Björklund och Göran Hägglund, kommer nog också bytas ut. Båda två har visserligen sagt att de planerar att sitta kvar över valet 2018. Det är dock svårt att tro att i alla fall folkpartiledaren Jan Björklund sitter kvar till dess.

Då är vi i ett läge där vi helt enkelt inte vet hur partiernas inställning till SD kommer vara. Kommer partiernas inställning att inte samarbeta med dem stå fast? Det vi vet är hur det ser ut nu med nuvarande partiledningen och den är både tydlig och principfast.

Men ett partiledarbyte kan ändra alltifrån partiernas politik på området till inställningen till Sverigedemokraterna.

Det hoppas Jimmie Åkesson.

 

Fler nyheter