NSA rasar: IOS 8 är för säkert

Den 19 september presenterade Apple två nya telefoner, iPhone 6 och 6 plus. Båda två är större än iPhone 5S  och Iphone 5. IOS 8, det nya operativsystemet till telefonen,  släpptes några dagar tidigare. Apple var som vanligt snabba med att släppa en uppdatering som skulle fixa till ett antal buggar. Den hette 8.0.1. Många användare  hade givetvis bråttom att ladda hem den till sina nya telefoner. Det ledde till att en del upplevde att täckningen försvann och att Touch ID (fingeravtrycksavläsaren) slutade fungera.

Apple blev snabbt varse om problemet och tvingades snabbt, pinsamt nog, dra tillbaka uppdateringen. I förrgår kom istället 8.0.2.  Andra användare har klagat på att i synnerhet IPhone 6 plus var lätt att bända. Företaget menar dock att det var väldigt få telefoner och att det i så fall kan gå på garantin.

NSA, den nationella säkerhetsmyndigheten som varit inblandade i diverse övervakningsskandaler, däribland samlat in data från amerikanska telefonsamtal, spionerat på världsledare och fått tillgång till information från IT-jättar, är också bekymrade över Apples nya telefoner. De har dock inga buggar i nya IOS 8 att rapportera om. Istället är de bekymrade över hur säkra de nya telefonerna är:

The main fear, notes the New York Times, is that the smartphone marks “the first of a post-Snowden generation of equipment that will disrupt their investigative abilities.”

Why this concern? Because under its new operating system for iPhones, iPads and iPod Touch devices, “once users set a passcode, Apple will no longer be able to unlock your device—even if ordered to do so by a court,” as Matthew Green explained in Slate earlier this week. That means if a court orders Apple to reveal the contents of a phone, all it will be able to turn over is a set of nonsensical data.

Apple har alltså gjort det lättare och säkrare för användare att radera data och desto svårare för stater eller statliga myndigheter att få tillgång till informationen.

Det klart det gör myndigheter likt NSA som jobbar med säkerhet bekymrade.

Alla har något kritiskt att säga om Apples nya operativsystem och telefoner. Ibland befogat, i andra fall överdrivet.

Var NSA:s kritik hamnar får väl var och en bedöma.

 

Fler nyheter