Marknaden tjänar pengar på tjejers rädsla för att bli våldtagna

Förra hösten spreds ryktet om ett par trosor som skulle förebygga våldtäkter genom att bäraren helt enkelt låste in sig i trosorna. Vi kan se det som en modern twist på det gamla kyskhetsbältet. Sedan tidigare har vi också olika former av pepparspray som offret kan spraya i ögonen på den som anser har rätt att förgripa sig på en främling.

Den här hösten bjuder antivåldtäktsbranschen oss på en app där den som blir utsatt för våldtäkt eller känner sig otrygg kan larma sina vänner som är i närheten att ta sig till platsen. Vi är även serverade ett nagellack som påstås ändra färg om det kommer i kontakt med drogade drinkar.

Visst, det är toppen att tjejer (för det är främst tjejer som blir våldtagna) kan känna sig trygga genom olika former av produkter. Men dessa produkter spelar helt och hållet på människors rädsla, de kommer inte åt problemet, dvs att killar våldtar tjejer. Istället tjänar de pengar på en kultur som egentligen inte borde existera. Man kan ifrågasätta de som säljer dessa produkter verkligen vill att våldtäkter skall upphöra, för det skulle ju betyda att deras marknad försvann.

Dessa produkter skuldbelägger den som blev utsatt för våldtäkten. Tankarna “tänk om jag hade doppat min nagel i drinken innan jag drack den” eller “om jag ändå hade haft ett par låsbara trosor på mig” ska inte behöva finnas. Vi ska inte behöva ha på oss vissa typer av kläder, nagellack eller ha någon speciell app nedladdad för att känna oss trygga när vi går utanför dörren.

Dessutom, om jag har på mig sådana trosor betyder inte det att våldtäktsmannen inte kommer våldta någon annan tjej ikväll. Det som hände var bara att just jag blev skonad. Det är fel, alla tjejer har rätt till att bli slippa bli våldtagna, oavsett vilken app, trosa eller nagellack de har.

Fler nyheter