Det var bättre på Reinfeldts tid

Det tog inte lång tid efter att Fredrik Reinfeldt annonserat sin avgång förrän lokala moderata kommunpolitiker öppnade för samarbete och överenskommelser med rasistiska Sverigedemokraterna. Först Gnesta, därefter Sigtuna.

Skälet är nog inte, i alla fall inte i första hand, någon särskild moderat välvilja till Sverigedemokraterna, det handlar om taktik. Med den cementerade blockpolitikens inträde har Moderaterna för första gången på hundra år kunnat på allvar utmana Socialdemokraterna, ta och behålla makten. Att luckra upp blockpolitiken stärker Socialdemokraterna och försvagar Moderaterna.

Sverigedemokraternas inträde i riksdagen 2010 försvårade blockpolitiken eftersom det blev svårare för något block att få majoritet, och med sitt valresultat på 13 procent 2014 blir majoritetsstyre omöjligt i riksdagen, så länge blockpolitiken är kvar.

Det här smittar självfallet av sig även kommunalt, där Sverigedemokraterna på sina håll är bra mycket större än 13 procent.

Den moderata partiledningen, i synnerhet partisekreteraren Kent Persson, har inte sagt något om sina frifräsande kommunalråd. Det är på hög tid att ge dem en offentlig uppläxning, annars riskerar det här sprida sig som en löpeld.

Det är tre veckor sedan Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång på valnatten. Det känns konstigt att redan nu kunna säga en sak som var bättre på hans tid. Moderata kommunalråd har många gånger de senaste åren flörtat med Sverigedemokraterna, men så länge Reinfeldt hade bli på partiet blev det alltid en rejäl uppsträckning efter sådana utspel.

Men det verkar som att den moderata principen att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande luckrades upp när de fick 13 procent. Men om principen att inte samarbeta med rasister bestäms av hur stora rasistpartierna är, då är det inte en princip. Då är det unken politisk opportunism.

Reinfeldt hade ryggrad. Dags för moderatledningen att visa var man står.

Fler nyheter