Kampanjansvarig sökes för kampanj mot digital desinformation

 • Ansökan inlämnas senast/startdatum: Tjänsten tillsätts löpande
 • Plats: Stockholm men distansarbete möjligt under vissa förutsättningar
 • Anställningsform: Heltid och tillsvidare med sex månaders provanställning. Skiftet är medlemmar i KFO och tillämpar Folkrörelseavtalet mellan dem och Handels.

Som kampanjansvarig kommer du jobba med och rapporterna till kampanjchef och kanslichef för att leverera effektiva kampanjer som stärker vår folkrörelse och vinner kampanjer.

Du kommer använda dig av tekniska verktyg på ett kreativt sätt (massmejl, CRM-verktyg, digital marknadsföring) med visuella och skriven kommunikation av hög klass (media-stunts, socialt innehåll, visuell design och video samt högklassig copywriting). Du kommer hjälpa oss att organisera grymma kampanjaktioner och logistik, från inlämning av upprop till offentliga möten.

Du kommer primärt att fokusera på en ny och spännande kampanj om rollen som digital teknik spelar i vår demokrati, men du kan också då och då arbeta med andra kampanjer.

Kampanjen i fråga handlar blandat annat om den allt mer ökade rollen som sociala media spelar i vårt samhälle skapar stora möjligheter för ökat deltagande i vår demokrati, samtidigt ökar det risken för manipulation av illasinnade aktörer. Digital desinformation och manipulation spelat roll i val nyligen i bland annat USA, nu har vi möjligheten att utforska hur det påverkar Sverige och skapa robusta skydd för att säkerställa en öppen och transparent demokrati.

Kampanjen är inte färdig i sina former och du kommer få stort ansvar att utforma, genomföra och återrapportera den i samarbete med dina kollegor på Skiftet och våra internationella samarbetspartners.

Ansvarsområden

Den kampanjansvarige kommer få stort ansvar för att utforma en ettårig kampanj för att bekämpa digital desinformation som hotar vår demokrati. Tjänsten kommer i huvudsak gå ut på att kampanjansvarige ska:

 •  Utforma en effektiv kampanjstrategi, ta fram policyförslag, mätbara resultatmål och budgetera kampanjen tillsammans med våra internationella partners i projektet samt Skiftet-teamet. Strategin ska bland annat fokusera på hur vi med olika gräsrotstaktiker kan bekämpa digital desinformation och hur vi kan samarbeta med svenska organisationer för att uppnå våra uppsatta mål.
 • Genomföra strategin och dess taktiker i enlighet med det som är bestämt med våra internationella partners. Kampanjansvarige kommer behöva hålla löpande kontakt med våra samarbetspartners i en rad olika länder.
 • Rapportera löpande om kampanjens fortskridande till våra samarbetspartners och till Skiftets kanslichef. Samt avslutande skriva en fallbeskrivning som förklarar metoderna vi har använt oss av, vilka organisationer vi lyckats engagera, resultaten och hur dessa kan replikeras och skalas upp. Fallbeskrivningen ska också innehålla en kvantitativ bedömning om hur väl vi har lyckats uppnå våra resultatmål.

Eftersom planen inte är färdigställd kommer den som anställs får stort ansvar att utformning samt genomförande. Varje vecka kommer det nya avslöjanden hur stater och storbolag använder sig av digital desinformation för att undergräva vår demokrati. Den som blir kampanjansvarig måste därför kunna hänga med i utvecklingen och anpassa kampanjen därefter. Eftersom frågan är av sin natur komplex och internationell behöver du ha goda kunskaper i engelska, kunna ta till dig komplex information och agera strategiskt därefter.

Dina färdigheter och erfarenhet

Vi letar efter en kampanjansvarig med beprövade färdigheter i att förstå och utveckla policy samt kampanjstrategier. Du behöver ha en bakgrund i att ta fram innovativa processer, leverera bra arbetsresultat samt utmärkt kommunikationsförmåga då du kommer vara i konstant kontakt med olika aktörer.

Den kampanjansvarige har förmodligen 1–2 års relevant erfarenhet. Din kunskap kommer nödvändigtvis inte från en ideell organisation eller kampanjgrupp utan kan också vara från volontärbasis eller i ditt eget lokalsamhälle.

Detta är en utmanande roll som kräver flexibilitet, gott omdöme, initiativförmåga och fallenhet att jobba i en arbetsmiljö med högt tempo. Du delar självklart vår vision om att ge tusentals människor makt att påverka samhället, du får jobba med mycket kompetenta kollegor i en framgångsrik och expansiv organisation.

 Nödvändiga färdigheter och erfarenheter

 • Är beredd att ta risker, misslyckas och sen anpassa sig
 • Kunna jobba med en rad olika partners från många olika länder med olika förväntningar och förståelse för svensk kontext
 • Förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska
 • Professionalism, effektivitet och en inriktning på resultat med korta deadlines
 • God förmåga att jobba i grupp, snabbt samt samarbetsinriktat
 • Kreativt tänkande om taktiker och strategi
 • Förståelse av komplex policy och svensk kontext
 • Förmåga att göra flera saker samtidigt och trivs i en organisation där prioriteringarna sätts av nyhetsagendan och de frågor som engagerar Skiftet-aktiva

Erfarenheter och färdigheter som är bra att ha

Vi vet att ingen kan besitta alla dessa erfarenheter och färdigheter som listas nedan, men vi tror att du besitter ett par av dem:

 • Förmåga att skriva utmärkta, tydliga och övertygande texter snabbt
 • Förmåga att snabbt förstå politiska frågor, ta fram och genomföra kampanjplaner
 • Identifiera, designa och vinna kampanjer med taktiker som är både online och offline
 • Förmåga att snabbt lära sig och förstå nya förutsättningar utan att fastna i små detaljer
 • Förmåga att lära sig ny teknik snabbt

Praktikaliteter om tjänsten

Du kan jobba från vårt kontor i Stockholmsområdet eller eventuellt på distans. Tjänsten börjar med en sex månaders provanställning för att utvärdera. Vi betalar en anständig lön, har en hälsosam arbetskultur och samarbetsklimat samt ger alla anställda möjlighet att knyta internationella kontakter med världsledande personer inom deras respektive fält. Vi uppmuntrar aktivt ansökningar av människor från en rad olika bakgrunder, erfarenheter och perspektiv.

Ansökningsprocessen i grova drag

Vi vill komma igång med detta projekt så snabbt som möjligt. Därför uppmanar vi alla intresserade att skicka in en ansökan i form av ett personligt brev och CV till robin.zachari@skiftet.org. Har du frågor om tjänsten kan du ringa kanslichef Robin Zachari på 073 773 91 88.

Fler nyheter