Ditt pensionssparande är stöd för tillverkning av minor

Agerar våra pensionsförvaltare ansvarsfullt? Nja, om inte annat så går det långsamt. Pensionsrådgivaren Max Matthiessen har granskat tolv utav dem, där sex stycken fick underkänt när det gäller ansvarsfullt ägande.

I rapporten har man bland annat granskat investeringar i kontroversiella innehav, som bolag som bryter mot mänskliga rättigheter, påverkar miljön, eller är inblandade i tillverkning av kärnvapen, personminor och klusterbomber.

Exempelvis har Handelsbanken Liv 45 stycken kontroversiella innehavanden i sin portfölj. Handelsbanken Liv är de enda som är iblandade i samtliga kontroversiella punkter av granskningen, alltså personminor, brott mot mänskliga rättigheter, tillverkning av kärnvapen och klusterbomber

De har visserligen en policy, men den verkar ha vissa brister för den gäller inte fullt ut. Anders Aronsson, analyschef på Max Matthiessen säger till Dagens Nyheter:

Det innebär att man inte tar ansvar på det sätt som det är tänkt och deras policy är i praktiken tandlös.

Efter rapporten släppts har de sagt att de sålt deras innehav i fonderna. Och de som fanns där under den perioden granskningen genomfördes var bara där tillfälligt.

Nils Henriksson, vd för SEB Trygg Liv Gamla säger till DN att han inte har sett rapporten, och säger att han därför inte kan ha några kommentarer på den:

 Vi arbetar kontinuerligt med frågor kring hållbarhet och etik där vi utgår från de FN-konventioner som Sverige varit med och undertecknat. Det innebär bland annat att vi utesluter investeringar i företag som tillverkar landminor, klusterbomber och bolag relaterade till kärnvapen i länder som enligt FN inte får ha kärnvapen. Vi investerar inte heller i tobaksbolag.

Och ändå fick de inte bara underkänt utan hade också flest antal kontroversiella innehav i hela rapporten? There´s something fishy going on here.

Bland de underkända finns Nordea Liv & Pension och Kåpan Pension som har valt att mörkat sina innehav. Petter Brunnberg, pressekreterare på Nordea, kommenterar det hela skriftligt:

En betydande andel, 70–80 procent, av pengarna som förvaltas av Nordea Liv och Pension faller under Nordeas fonder och omfattas då av samma höga hållbarhetskrav som våra andra fonder.

Han kommenterar dock inte orsaken till att de mörkar sina innehav.
Och Kåpan Pension gick inte att nå.

Om folk vill lägga sina pensionspengar på minor och kärnvapen borde de väl bestämma det själv. Till att börja med.

 

 

Fler nyheter